Profesjonalny ekspres do kawy- przyjemność z picia i robienia kawy
Kawa to najczęściej pity napój w domach, firmach, kawiarniach i restauracjach. Niektórzy wstając rano nie wyobrażają sobie poranka bez tego smaku. Jednak, żeby uzyskać przyjemność z picia musi być odpowiednie ziarno oraz urządzenie do robienia kawy. Prostota obsługi oraz efekty w postaci smaku kawy sprawiają, że ekspresy do kawy są często kupowane. Ekspres do kawy ma za zadanie przygotować kawę zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Dzielą się one na przelewowe oraz ciśnieniowe. Ciśnieniowe to automatyczne, na kapsułki oraz kolbowe.
Ekspresy automatyczne to bardzo proste urządzenie do robienia kawy. Im bardziej profesjonalne urządzenie tym ma lepsze funkcje przygotowania napojów oraz samoczynnego czyszczenia. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe są najczęściej widoczne w sklepach spożywczych, w hotelach i na stacjach paliw. Jego obsługa nie wymaga umiejętności robienia kawy, dlatego klient może sam przygotować sobie wybrany napój.
Do przyrządzenia kawy w ekspresie kolbowym potrzeba osoby, która potrafi obsłużyć urządzenia. Jest to bardziej czasochłonny proces, jednak smak kawy wynagradza wszytko. Ekspresy kolbowe najczęściej są stosowane w kawiarniach, restauracjach i barach. Pracownicy znają się na obsłudze oraz procesu przygotowywania idealnej kawę dla klienta. Ekspres ciśnieniowy w odróżnieniu od ekspresu automatycznego zrób jedynie kawę oraz spieni mleko.
Czarna czy biała? Nie ważne, będzie taka jaką lubisz
Ekspresy do kawy posiadają zbiorniki na ziarna. Niektóre modele posiadają nie jeden a kilka zbiorników. Wtedy należy zapełnić je albo różnymi rodzajami ziaren lub kakaem. Ziarna ze zbiornika są świeżo mielone dzięki młynkowi. W lepszej jakości młynkach jest regulacja grubości mielonego ziarna. Młynki dzielą się na ceramiczne i na stalowe. Pierwszy rodzaj jest bardziej trwały i potwierdza wysoką jakość ekspresu do kawy.
Spieniacz do mleka to kolejny element na który warto zwrócić uwagę. Kawa z mlekiem smakuje inaczej, potwierdzi to każdy smakosz. Wbudowany w ekspresie spieniacz pozwala przygotować: Caffè macchiato, Caffè latte, Latte macchiato i mało znane w Polce Latte con crema. Kremowa pianka z połączeniem smaku kawy sprawia, że napój jest delikatny.
W niektórych ekspresach występuje schładzarka do mleka. Jest to mała powierzchnia w której się zmieści otwarte mleko, dzięki czemu zawsze będzie pod ręką.
Poczuj smak dobrze zrobionej kawy w gastronomicznym ekspresie do kawy
W ekspresie do kawy automatycznym są znajdują się zbiorniki. Jeden jest na fusy, na wodę czystą oraz na wodą zużytą. Jednak im bardziej profesjonalne ekspresy tym mniej pojemników. Wtedy występuje jedynie zbiornik na fusy, ponieważ urządzenie jest podpięte do bieżącej wody oraz ma odpływ do kanalizacji. Na taki ekspres nie tylko wystarczy miejsce, ale również potrzebna instalacja wodna.
W lokalach gastronomicznych podaje się klientowi świeżo zrobioną kawę, dlatego filiżanki, kubki i inne naczynia podawane powinny być podgrzane. Dzięki temu naczynie jeszcze utrzyma przez jakiś czas temperaturę kawy, a klient dłużej będzie cieszył się smakiem. Podgrzewana tacka znajduje się nad ekspresem.
Zastosowanie gastronomicznych ekspresów do kawy:
- w restauracjach
- w barach
- w kawiarniach
- w cukierniach
- w hotelach
- w firmach
- w domach
- na stacjach paliw
- w sklepach spożywczych
- w hipermarketach
Należy pamiętać o częstym i regularnym odkamienianiu oraz myciu ekspresów do kawy. Niezależnie czy jest to ekspres ciśnieniowy automatyczny czy ciśnieniowy kolbowy warto zaopatrzeć się w specjalne kapsułki lub płyny przeznaczone do tych czynności.