Zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń w gastronomii. Trudno wyobrazić sobie płynną pracę profesjonalnej kuchni bez możliwości szybkiego mycia naczyń. Ponadto zmywarka gastronomiczna odpowiada za ich wyparzanie, dzięki czemu trafiają do kolejnych gości higienicznie czyste. Na rynku dostępne są różne rodzaje zmywarek gastronomicznych. Wybierając zmywarkę, należy zwrócić uwagę, na budowę, przeznaczenie, pojemność i wydajność urządzenia. Oferowane przez nas urządzenia świetnie sprawdzą się w Twojej gastronomii. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Zmywarki gastronomiczne – najważniejsze cechy
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na cechy, które odróżniają zmywarki gastronomiczne od zmywarek domowych. Urządzenia te pozwalają zachować higienę naczyń zgodną z wymogami sanitarnymi i standardem HACCP. Zmywarki te posiadają kilka bardzo ważnych cech. Myją naczynia w temperaturze co najmniej 90° C, dzięki czemu skuteczne usuwają zabrudzenia, dezynfekują i zmywają resztki detergentów. Są bardzo szybkie, w odróżnieniu od zmywarek domowych myją naczynia maksymalnie w kilka minut. Kolejną ich zaletą jest oszczędność wody, dzięki nowym technologiom, zużywają jej dużo mniej, niż urządzenia domowe. Zmywarki używane w gastronomii mają dużą wydajność. Urządzenia przeznaczone do najbardziej wymagających środowisk pracy mogą dostarczać nawet kilka tysięcy czystych naczyń na godzinę.
Rodzaje zmywarek i podział urządzeń ze względu na budowę
Zmywarki kapturowe to najczęściej stosowane urządzenia w gastronomii. Świetnie sprawdzają się szczególnie w średnich i dużych lokalach. Specyficzna budowa zmywarki z nakładanym od góry “kapturem” pozwala na mycie większych elementów wyposażenia jak garnki, pojemniki GN, tace gastronomiczne. Ten rodzaj zmywarek jest bardzo wydajny i tani w eksploatacji.
Zmywarki kompaktowe wyróżniają się mniejszymi wymiarami. Bardzo często stosowane są do montażu podblatowego. Ten rodzaj zmywarki przeznaczony jest do mycia szkła. Wśród modeli kompaktowych najszersza grupa to zmywarki barowe. Można również znaleźć niewielkie urządzenia o uniwersalnym zastosowaniu odpowiednie nawet do garnków. Dużym atutem modeli kompaktowych są przystępne ceny.
Zmywarki tunelowe to największe z dostępnych na rynku urządzeń o dużej wydajność. Występują w bardzo wielu konfiguracjach. W tego rodzaju zmywarkach naczynia przesuwają się przez tunel, w którym są kolejno myte, dezynfekowane, nabłyszczane i suszone. Urządzenia te przystosowane są do ciągłej pracy. W zależności od parametrów pozwalają myć nawet kilka tysięcy naczyń w ciągu godziny. Zmywarki tunelowe stosują transport taśmowy do jednolitych naczyń lub koszowy do mycia różnych typów elementów.
Wyślij zapytanie
Wyślij zapytanie
xWitaj!
Czy chcesz,
żebyśmy oddzwonili do Ciebie ?
Skontaktuj się z nami +48 798 532 532
lub zamów rozmowę.Nasz handlowiec skontaktuje się z Tobą tak szybko jak to tylko możliwe!