Jaki wybrać piec do pizzy?
Piec do pizzy to niezbędny element wyposażenia każdej pizzerii. Na rynku dostępnych jest wiele pieców, które różnią się do siebie wielkością, ilością komór, sposobem pieczenia i innymi cechami. Na rynku można znaleźć piece do pizzy jednokomorowe, piece do pizzy dwukomorowe, piece tunelowe, piece przelotowe, piece typu basic, piece jedno poziomowe i dwupoziomowe, a także podstawy pod piece do pizzy, które umożliwiają ustawienie pieca w dowolnym miejscu, z zachowaniem odpowiedniego bezpieczeństwa.
Każdy piec do pizzy dostępny w naszej ofercie posiada gwarancję producenta. Każdy też dostarczany jest z odpowiednią instrukcją użytkowania, co pozwala na szybie rozpoczęcie pracy i wypiekanie pizzy. Wybór dostępnych pieców jest bardzo duży i pozwala na wybranie rozwiązania pasującego do każdego lokalu i dopasowanego do budżetu.
Nowoczesne piece do pizzy
Sercem każdej pizzerii oraz lokalu specjalizującego się w serwowaniu potraw kuchni włoskiej jest profesjonalny piec do pizzy. Znajdujące się w naszej ofercie modele różnią się parametrami i wydajnością, dlatego mogą być dobierane do potrzeb konkretnego lokalu.
Dużym pizzeriom przygotowującym wiele zamówień w ciągu dnia oferujemy piece do pizzy dwukomorowe, które umożliwiają jednoczesne przygotowanie nawet osiemnastu pizz o dużej średnicy. Mniejszym lokalom wystarczy urządzenie z pojedynczą komorą.
W naszej ofercie proponujemy zarówno urządzenia elektryczne, jak i gazowe pozwalające na przystosowanie do dostępnych mediów, warunków w lokalu i trybu pracy.
Dostępne w naszej ofercie piece do pizzy wykonane są w oparciu o najnowsze technologie. Modele wyposażone są w sterowanie elektroniczne i posiadają nowoczesny, estetyczny design. Wszystkie te cechy zapewnią optymalną wydajność i niezawodność oferowanych urządzeń.
Najważniejsze zalety pieców do pizzy
Piece do pizzy to specyficzne urządzenia, których nie można zastąpić zwykłym piecem. Do wypieku tego włoskiego przysmaku potrzebna jest bowiem bardzo wysoka, dochodząca nawet do 450 stopni temperatura, tradycyjnie uzyskiwana w piecu szamotowym lub kamiennym opalanym drewnem. W takich warunkach wypiek trwa bardzo krótko, a gotowy wyrób kusi idealnie przypieczonym ciastem i roztopionym serem. Ze względu na specyfikę pracy pizzerii większość pieców ma dużą powierzchnię, umożliwiając jednoczesny wypiek kilku placków lub mieszcząc pizze o dużej średnicy. Znacząco przyspiesza to pracę i realizację zamówień.
Idealny piec powinien mieć rozmiar dostosowany do pożądanej efektywności.
Od wybranej metody grzewczej zależą m.in. koszty eksploatacji oraz smak gotowego produktu. Ciekawostką są też wciąż mało popularne w naszym kraju piece przelotowe, które zapewniają możliwość niemal taśmowej produkcji. Ich dodatkowym atutem jest równomierny wypiek bez ryzyka przypalenia potrawy.
Wszystkie nowoczesne piece do pizzy wyróżnia energooszczędność, niezawodność i możliwość precyzyjnego kontrolowania temperatury. Dzięki temu są one bardzo funkcjonalne i wygodne w obsłudze. Na rynku dostępne są urządzenia wolnostojące i nastawne, dzięki czemu ergonomiczna aranżacja kuchni nie stanowi problemu. Warto pamiętać, że urządzenia te można też wykorzystać do innych celów – np. wypiekania pieczywa. Precyzyjna kontrola parametrów umożliwia ich prawidłowe zastosowanie w każdej sytuacji.