Kotły warzelne
Kotły warzelne to profesjonalne urządzenia niezastąpione w branży gastronomicznej i przetwórstwie mięsnym. Służą do gotowania i podgrzewania płynnych potraw, a także odgrywają kluczową rolę w produkcji mięs i wędlin. Każdy kocioł warzelny składa się z kilku istotnych elementów. Do najważniejszych z nich należą komora warzelna, izolacja oraz automatyczne sterowniki do kontroli temperatury. Zastosowanie nowoczesnych technologii sprawia, że ciepło jest równomiernie rozprowadzane w całej komorze. Dzięki czemu potrawy i wyroby mięsne są podgrzewane równomiernie i nie przypalają się. Kotły warzelne umożliwiające przygotowanie dużej ilości dań jednogarnkowych w krótkim czasie. Doskonale sprawdza się w branży przetwórstwa spożywczego, gdzie przygotowuje się duże ilości przecierów, sosów, zup, konfitur, a także smalców. Świetnie sprawdzą się w zakładów zbiorowego żywienia: szkołach, szpitalach, firmach cateringowych oraz hotelach.
Rodzaje kotłów warzelnych
Kotły warzelne można podzielić na kilka typów, w zależności od zastosowanego czynnika grzejnego:
- Elektryczne są łatwe w obsłudze i nie wymagają specjalnej instalacji gazowej czy parowej.
- Gazowe to dobre rozwiązanie dla kuchni, które już mają instalację gazową.
- Parowe stanowią idealne rozwiązanie dla dużych kuchni, które potrzebują dużej mocy i efektywności.
Niezależnie od tego, czym kotły są zasilane, można wyróżnić wśród nich również kotły stacjonarne i przechylne. Zależnie od tego, czy komora robocza jest nieruchoma, czy też ruchoma. Kotły przechylne, dzięki możliwości ustawienia pod kątem 90 ° stopni, zapewniają wygodne nalewanie zawartość.
Jak kocioł warzelny wybrać?
Wybór kotła warzelnego zależy od wielu czynników, takich jak wielkość kuchni, rodzaj potraw, które planujemy przygotowywać, a także budżetu. Wybierając kocioł, należy wziąć pod uwagę pojemność, którą należy dostosować do potrzeb produkcyjnych. Warto jednak pomyśleć o zakupie nieco większego urządzenia, by w razie rozwoju biznesu móc skorzystać z jego możliwości. Kolejną, bardzo istotną rzeczą jest rodzaj zasilania. Podstawowe kotły mogą być zasilane przy pomocy gazu lub energii elektrycznej.
Kotły gazowe gastronomiczne zazwyczaj są droższe, jednak generują znacznie niższe koszty eksploatacyjne. Przy zakupie kotła gazowego należy pamiętać o zapewnieniu stałego przyłącza oraz skutecznej wentylacji wewnątrz pomieszczenia. To sprawia, że kocioł ten nie należy do urządzeń mobilnych. Kocioł warzelny zasilany elektrycznie wymaga specjalnego przyłącza tzw. siły. Jest on przeważnie tańszy w zakupie, jednak jego eksploatacja wiąże się z większymi kosztami niż w przypadku kotłów gazowych. Z tego powodu oszczędność przy zakupie jest raczej pozorna, jeśli nabywca planuje regularnie korzystać z urządzenia.
Oprócz tego istnieją również kotły warzelne parowe, które zasila się przy pomocy zewnętrznego źródła pary wodnej. Samo urządzenie nie jest w stanie wytworzyć pary, dlatego konieczne jest dokupienie wytwornicy lub podłączenie do instalacji parowej. Pozwala to zaoszczędzić na kosztach eksploatacji, jednocześnie umożliwiając serwowanie wysokiej jakości, zdrowego jedzenia. Aktualnie jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów kotłów warzelnych, ze względu na spory wybór oraz możliwości urządzenia. Kocioł warzelny węglowy to najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy szukają tradycyjnego smaku potraw. Choć nie są one tak powszechne jak modele elektryczne czy parowe, to jednak znajdują swoje miejsce w niektórych kuchniach.