Frytownice gastronomiczne to urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnej profesjonalnej kuchni, gdzie przygotowuje się dania na głębokim tłuszczu. Urządzenia te zostały zaprojektowane z myślą o ciągłej, intensywnej pracy, zwracając uwagę na każdy nawet najmniejszy detal. Od teraz nie musisz szukać kompromisu pomiędzy jakością a ilością. Dzięki nim można serwować dania dla większej ilości klientów w krótkim czasie, nie tracąc na jakości oferowanych usług. Wbrew pozorom, frytownice nie służą wyłącznie do smażenia frytek. Pozwolą również szybko przygotować chrupiącą panierowaną rybę, drób, warzywa, ciastka czy pączki. Profesjonalne frytownice charakteryzują się dużą wydajnością i wytrzymałością oraz wysoką jakością wykonania.
Budowa i zasada działania frytownic gastronomicznych
Niezależnie od modelu, budowa frytkownic jest bardzo podobna. Poszczególne modele mogą się różnić pojemnością misy i kosza, panelem sterowania czy dodatkowymi funkcjami. Oto główne elementy budowy tego urządzenia. Każda Frytownica wyposażona jest w komorę tzw. misę na olej, w której przebiega proces smażenia. Bardzo istotnym elementem urządzenia są grzałki, zazwyczaj umieszczone pod koszem, które odpowiadają za podgrzewanie oleju. Żywność umieszcza się w specjalnych koszach, wyglądem przypominają siatkę, która pozwalają pozbyć się nadmiaru tłuszczu z frytek. Każdy kosz ma wygodną rączkę i zaczepy umożliwiające zawieszenie bezpośrednio nad misą na olej, co minimalizuje ryzyko zachlapania blatu. Za utrzymanie odpowiedniej temperatury smażenia odpowiadają przyrządy sterujące, które dodatkowo chronią urządzenie przed uszkodzeniem. Frytownice wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest łatwa do utrzymania w czystości. Zawór spustowy umożliwia odprowadzenie zużytego oleju, daje również możliwość wygodnego mycia nie tylko koszy, ale również całego wnętrza urządzenia.
Czym się kierować wybierając frytownice gastronomiczną?
Frytki to najczęściej kupowany dodatek do dań i najchętniej wybierana potrawa w fast foodach. Można je przygotować na wiele sposobów, ale zdecydowanie najlepsze są smażone na głębokim oleju. Z tego względu warto mieć profesjonalną frytownice w swojej kuchni, jeśli chce się przyciągać klientów pysznymi potrawami. Wysokiej klasy frytownice gastronomiczne przede wszystkim pozwalają na znaczące przyspieszenie pracy, przy zachowaniu najwyższej jakości i smaku przygotowywanych dań. Decydując się na konkretny model, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:
Pojemność dostosowaną do potrzeb restauracji lub lokalu gastronomicznego.
Wyposażenie dające możliwość wygodnego umycia i wyczyszczenia urządzenia.
Wydajność (ilość koszy), dostosowana do intensywności użytkowania.
Sterowanie proste i bezpieczne w obsłudze.
Funkcjonalność (zimna strefa) to warstwa chłodnego tłuszczu na dnie, która chroni przed przypalaniem się resztek produktu.
Moc urządzenia, które poradzi sobie z intensywną pracą bardzo często nawet przez cały dzień.
Rodzaje frytownic gastronomicznych
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów frytownic przemysłowych. Urządzenia te różnią się w zależności od zasilania, mamy zatem frytownice, elektryczne, gazowe, indukcyjne i ciśnieniowe. Urządzenia te dzielę się również na: jednokomorowe i dwukomorowe, nastawne, wolnostojące, z kranem spustowym lub bez. Frytownice przemysłowe to odpowiedź na potrzeby najbardziej wymagających restauratorów. Są one nie tylko wydajne, ale także gwarantują, że Twoje dania będą zawsze doskonałe.
Wyślij zapytanie
Wyślij zapytanie
xWitaj!
Czy chcesz,
żebyśmy oddzwonili do Ciebie ?
Skontaktuj się z nami +48 798 532 532
lub zamów rozmowę.Nasz handlowiec skontaktuje się z Tobą tak szybko jak to tylko możliwe!