Bemary i witryny grzewcze (11 produktów)
Szerokość (cm) | 66 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 69 |
Szerokość (cm) | 90 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 69 |
Szerokość (cm) | 120 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 69 |
Szerokość (cm) | 66 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 73 |
Szerokość (cm) | 90 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 73 |
Szerokość (cm) | 120 |
---|---|
Głębokość (cm) | 53 |
Wysokość (cm) | 69 |
Szerokość (cm) | 62 |
---|---|
Głębokość (cm) | 56 |
Wysokość (cm) | 38 |
Szerokość (cm) | 155 |
---|---|
Głębokość (cm) | 70 |
Wysokość (cm) | 130 |
Szerokość (cm) | 105 |
---|---|
Głębokość (cm) | 61 |
Wysokość (cm) | 88 |
Szerokość (cm) | 85 |
---|---|
Głębokość (cm) | 90 |
Wysokość (cm) | 130 |
Szerokość (cm) | 71 |
---|---|
Głębokość (cm) | 58 |
Wysokość (cm) | 28 |
Mamy więcej, skontaktuj się!
Bemary gastronomiczne — nastawne i wolnostojące
Poszukujesz idealnego urządzenia do podgrzewania posiłków dla większej grupy osób? Najlepszym rozwiązaniem mogą okazać się bemary gastronomiczne. Wyróżniamy urządzenia nastawne oraz wolnostojące. W zależności od miejsca, w którym zostanie umieszczony oraz wielkości lokalu gastronomicznego możesz wybrać bemary jednokomorowe lub wielokomorowe. Wyróżniamy również bemary elektryczne i gazowe.
Czym są bemary gastronomiczne?
Określenie “bemar” pochodzi z języka francuskiego, od słowa bain-marie, oznaczającego kąpiel wodną. Po raz pierwszy urządzenia były wykorzystywane właśnie przez Francuzów, którzy docenili ich funkcjonalność oraz praktyczność. Dziś można znaleźć je w praktycznie wszystkich restauracjach oraz innych obiektach gastronomicznych, gdzie przyrządza się posiłki dla znacznej liczby osób.
Co to jest bemar? Są to specyficzne urządzenia grzewcze. Najczęściej wykonywane z odpornej stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcje z żywnością. Dzięki temu są bezpieczne, a dodatkowo łatwe w czyszczeniu. Na rynku możemy spotkać bemary przystosowane do różnych pojemników G/N. Bemary gastronomiczne przypominają swoim wyglądem najczęściej stalowe wanny.
W górnej części umieszczana jest żywność, która dodatkowo może być zabezpieczona pokrywą — aby ograniczyć straty ciepła. Pomiędzy wewnętrznymi i zewnętrznymi ściankami urządzenia znajduje się woda lub powietrze. Mechanizm grzewczy odpowiada za podtrzymywanie temperatury we wnętrzu.
Rodzaje bemarów gastronomicznych — podział
Obecnie na rynku możemy spotkać wiele różnorodnych rodzajów urządzeń grzewczych zwanych bemarami. Jeżeli pragniesz odpowiednio dobrać rodzaj bemara do funkcji, którą będzie pełnił oraz miejsca, w którym będzie pracował — warto sprawdzić różne dostępne opcje. Wyróżniamy kilka podziałów bemarów gastronomicznych:
Ze względu na system grzewczy:
- Bemary elektryczne — to urządzenia przystosowane nie tylko do utrzymywania ciepła, ale także to podgrzewania posiłków. Pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną częścią znajduje się system grzałek. W takich modelach możesz precyzyjnie ustalić temperaturę za pomocą sterownika.
- Bemary gazowe — działają w oparciu o spalanie gazu propan-butan. Takie urządzenia są najczęściej wykorzystywane podczas imprez terenowych — tam, gdzie nie ma dostępu do energii elektrycznej.
Ze względu na konstrukcję:
- Bemary jezdne — to urządzenia mobilne, wyposażone w system kółek, dlatego wyglądają jak wózki. Dzięki możliwości szybkiego przemieszczania takich bemarów wykorzystywane są najczęściej tam, gdzie istnieje konieczność dojazdu urządzenia na inną salę lub bezpośrednio do stolika.
- Bemary stacjonarne — posiadają stabilne nogi, nie ma możliwości ich przemieszczania. W takim przypadku goście lub klienci zmuszeni są do samodzielnego nakładania żywności.
- Bemary nastawne — to urządzenia przystosowane do umieszczania na stołach lub blatach kuchennych, nie posiadają dodatkowych nóg. W tym przypadku goście również obsługują się samodzielnie.
Ze względu na sposób ogrzewania:
- Bemary wodne — pomiędzy wewnętrzną a zewnętrzną częścią pojemnika znajduje się ogrzewana woda, która zabezpiecza potrawę przed ostygnięciem.
- Bemary powietrzne — w modelach tego typu ciepło jest przenoszone przez powietrze.
Bemary gastronomiczne — profesjonalne zastosowanie
Bemary to niezbędne wyposażenie gastronomii. Wykonane ze stali nierdzewnej sprawdzą się w każdym lokalu i ułatwią pracę kucharzy czy kelnerów. Bemar grzewczy może być używany do utrzymywania odpowiedniej temperatury cateringu, czy podgrzewania różnych potraw podczas większych imprez. Bemary znajdą więc zastosowanie nie tylko w restauracjach, ale także w cukierniach, lokalach zajmujących się cateringiem czy w hotelach.
Jeżeli pragniesz, aby Twoje potrawy utrzymały odpowiednią temperaturę lub potrzebujesz urządzenia do podgrzewania, to idealnym wyborem mogą okazać się bemary grzewcze. Wybierz odpowiedni model oraz rozmiar i zamów idealny bemar na stronie MegaMarket.pl! Potrzebujesz fachowej porady? Zadzwoń do nas!