Baseny gastronomiczne
Baseny gastronomiczne zapewniają komfort i wygodę podczas ręcznego mycia naczyń. To co odróżnia basen od tradycyjnych zlewozmywaków kuchennych to przede wszystkim wielkość. Baseny gastronomiczne są znacznie większe, dzięki czemu umożliwiają mycie i płukanie większych naczyń i akcesoriów kuchennych jak: blach, garnki, tace, brytfanny, których nie można myć w zmywarce. Baseny ze stali nierdzewnej to profesjonalne meble gastronomiczne spełniające wymagania sanitarne, łatwe do utrzymania w czystości i wytrzymałe, dzięki czemu mogą posłużyć przez wiele lat.
Basen gastronomiczny jedno lub dwukomorowy
Baseny nierdzewne dostępne są w wersji jedno lub dwukomorowej. Baseny jednokomorowe dedykowane są dla lokali, które mają ograniczoną przestrzeń. Tego typu rozwiązanie pozwala na mycie dużych naczyń nawet w małej gastronomii. Baseny gastronomiczne dwukomorowe stosowane są w dużych obiektach gastronomicznych. Dzięki nim jedną komorę można przeznaczyć do płukania warzyw czy owoców a drugą na brudne naczynia.
Basen gastronomiczny czy zlew – co wybrać?
Wybór odpowiedniego mebla kuchennego zależny jest od rodzaju, wielkości i preferencji lokalu gastronomicznego. Zastanawiając się nad zakupem basenu lub zlewu warto zwrócić uwagę na ilość oraz wielkość komór. Baseny posiadają dużą i głęboką komorę, która sprawdzi się do mycia i płukania większych naczyń. Natomiast stoły ze zlewem lub zlewy to urządzenia o mniejszych wymiarach komory, do których nie zmieszczą się większe naczynia. Zatem wybór odpowiedniego wyposażenia powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb użytkownika.