Szafy chłodnicze — jako idealne urządzenia do sklepu i gastronomii
Szafy chłodnicze zaliczamy do grupy profesjonalnych sprzętów chłodniczych. Wyposażone są one w agregat wewnętrzny służący do obniżania temperatury wewnątrz urządzenia. Działanie takiej szafy chłodniczej jest więc podobne do standardowej chłodziarki, od której różni się jednak wielkością, kształtem i specyfiką wykonania
Zastosowanie szaf chłodniczych w różnych branżach
Urządzenia te są wykorzystywane przede wszystkim przez sklepy, markety, lokale gastronomiczne, cukiernie itp. Szafy chłodnicze umożliwiają przechowywanie dużej ilości produktów żywnościowych, które nie powinny być zamrożone, a jedynie schłodzone do optymalnej temperatury, zwykle między 0, a -8 °C. Dzięki temu produkty dłużej zachowują swoją świeżość, aromat i smak.
Oprócz produktów spożywczych typu mięso, nabiał, ryby owoce czy warzywa w szafach można schładzać również półprodukty i produkty gotowe do spożycia, czyli np. desery, ciasta, torty.
W zależności od specyfiki zastosowania można więc wybrać model szafy chłodzącej z drzwiami pełnymi, np. lokalach gastronomicznych, lub szafy chłodnicze przeszklone — w cukierniach, gdzie wymagane jest właściwe wyeksponowanie towarów. Wówczas wykorzystywane są jako ważny element mebli ekspozycyjnych
Szeroka gama wysokiej jakości sprzętu chłodniczego do zastosowań komercyjnych sprawia, że każdy wybierze szafę odpowiednią do swojego lokalu. Możliwy jest indywidualny dobór układu chłodzenia i zakresu temperatur zgodnie z zapotrzebowaniem
Dlaczego warto zaopatrzyć się w szafę chłodniczą sprężarkową?
Urządzeń chłodzących jest obecnie wiele na rynku i mogą one pracować zgodnie z różnymi metodami chłodzenia. Najczęściej jednak wybierane są szafy chłodnicze sprężarkowe. Działanie szaf sprężarkowych opiera się na wbudowanym agregacie, który stanowi główny element tego systemu. Sprężarka zasysa i spręża czynnik chłodniczy z parownika i następnie przekazuje go do skraplacza, gdzie dochodzi do jego skroplenia. W ten sposób czynnik chłodniczy pobiera ciepło pochodzące z produktów umieszczonych w chłodziarce, które następnie wydalane jest na zewnątrz urządzenia.
Szafy chłodnicze przeszklone oraz z pełnymi drzwiami ze strony MegaMarket
Wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna dla zdrowej i smacznej kuchni jest świeżość produktów. Aby to osiągnąć, musimy korzystać z urządzeń chłodniczych i stosować się do określonych zasad przechowywania. Wybór naszych szaf chłodniczych pozwoli nie tylko przedłużyć trwałość produktów żywnościowych. Pomoże również zachować ich wygląd, smak, a także wszelkie dobroczynne dla człowieka składniki odżywcze. W zależności od czynników funkcjonujących w sklepie, restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, dokonujemy wyboru określonej szafy chłodniczej, która te wartości zapewni.
W zależności od charakteru lokalu gastronomicznego lub miejsca w lokalu możesz wybrać lodówkę podblatową, lub dużą szafę chłodniczą. Ceny zależy m.in. od rozmiaru, ale też wyposażenia, zastosowanej technologii oraz jakości wykonania. W naszej ofercie każdy produkt spełnia rygorystyczne normy Sanepidu oraz posiada certyfikat CE. Współpracujemy z uznanymi w branży producentami szaf chłodniczych gastronomicznych.